طرز تهیه غذاهای محلی استان گیلان؛ بهشت عاشقان غذا کجارو
انتشار: تیر 16، 1403
بروزرسانی: 27 خرداد 1404

طرز تهیه غذاهای محلی استان گیلان؛ بهشت عاشقان غذا کجارو

در برخی موارد نیز سیب زمینی سرخ شده در کنار این خورشت قرار می گیرد. خانم های شمالی زمانی که وقت زیادی برای تهیه غذا ندارد، خورشت بیج بیج را آماده کرده و به همراه برنج یا نان سرو می کنند. به احتمال زیاد شما اسم این غذا را تا به حال شنیده اید. برای تهیه این غذای خوشمزه از گوجه فرنگی، شکر، رب گوجه، گوشت اردک یا مرغابی و انواع آلوهای خورشتی مانند آلو بخارا استفاده می کنند.

  • یکی از سبزی هایی که در تهیه این غذا استفاده می شود، چوچاق است که یک سبزی محلی در استان گیلان است.
  • غذای شمالی با ماهی، برای تهیه این غذای خوشمزه می توانید از ماهی آزاد یا ماهی سفید استفاده کنید.
  • برخی افراد سبزی خشک را با دو قاشق برنج آسیاب کرده و آرد برنج را از طرز تهیه حذف می کنند.
  • پس از رزرو هتل های شمال به یکی از رستوران های سنتی مراجعه کنید و این غذای بسیار لذیذ را نوش جان کنید.

سپس لوبیا چیتی، نخود و باقالی را با آب تازه در قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا نیمپز شوند. برخی افراد از دو قاشق غذاخوری رب آلوچه نیز در تهیه خورش شیرین قورمه استفاده می کنند. طرز تهیه خورش بادمجان مسما نیز به همین تریتب است؛ فقط به جای غوره از آبغوره یا آب نارنج استفاده می کنند. برای ناهار و به خصوص در روزهای بارانی پاییزی سرو می شود. برنج، خلال کدو که در زبان محلی به آن بورانی می گویند، شیر (برای کته کردن برنج)، کمی شکر، زردچوبه و کره از مواد تشکیل دهنده این غذا هستند. بورانی پلوی آستارا را معمولا با ماهی سفید شور یا ماهی دودی می خورند.

ماهی گردوبیج

شما می توانید به جای ریختن بادمجان، سیب زمینی و گوجه در خورش، برای سرو، مرغ پخته شده را در یک کاسه گود بریزید و با سیب زمینی، گوجه و بادمجان سرخ شده نوش جان کنید. در ادامه لپه پخته را به ترکیب سیر، پیاز و تخم مرغ اضافه کنید. در تهیه مسمای مرغ و بادمجان می توان به جای استفاده از گوجه از پوره گوجه فرنگی یا رب هم استفاده کرد.

ماهی را از یخچال بیرون بیاورید و داخل شکم آن را با این مواد پر کنید. لونگی ماهی را برای یک ساعت در فر از قبل گرم شده در دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد قرار دهید تا بپزد. سپس گریل را روشن کنید تا روی ماهی برای چند دقیقه برشته شود.

تنوع بسیار بالای غذاهای شمالی سبب شده تا کمتر از آش های خوشمزه شمالی صحبت شود. هرچند که مردم شمال در وعده های غذایی خود کمتر به سراغ آش می روند اما آش های خوشمزه ای همچون ترشه آش یا همان تورش آش را در لیست غذاهای خود دارند. آلو مسما گیلانی با گوشت مرغ طبخ می شود و ازاین جهت می توان آن را یکی از غذاهای شمالی با مرغ دانست. آلو، قیسی، پیاز و مرغ مواد اصلی تشکیل دهنده آلو مسما را تشکیل می دهند. پاچ باقلا، شوید، تخم مرغ، سیر و زردچوبه مواد اصلی این خورشت اصیل گیلانی را تشکیل می دهند.

غوره بادمجان یا مسمای بادمجان، یک غذای بسیار لذیذ و خوشمزه گیلانی است که با گوشت مرغ، گوشت چرخ کرده یا گوشت تکه ای قرمز نیز درست می شود. این خورش ترش و خوشمزه از آن دسته غذاهایی است که بدون شک، شما را عاشق خود خواهد کرد. خالو آبه، یکی دیگر از غذاهای لذیذ گیلانی است که با گوجه سبز، آرد، نعنا و گشنیز و تخم مرغ درست می شود. خالو آبه را می توان به صورت سرد یا گرم، همراه با برنج کته یا نان سرو کرد. کویی خورش، یکی از انواع غذاهای گیلانی بدون گوشت است که با کدوحلوایی، خرما، گردو، عدس و زردچوبه درست می شود و معمولا آن را با پلو یا نان سرو می کنند. نرگسی، یک غذای خوشمزه شمالی است که پس از پخت، شبیه به گل نرگس می شود و به همین دلیل، آن را به این نام، نام گذاری کرده اند.

طرز تهیه انواع شامی و کوکوی گیلانی

اگر از افرادی که از سفر شمال بازگشته اند درباره غذاهای شمالی بپرسید، به احتمال زیاد آن ها غذاهای شمالی را غذاهایی بسیار خوشمزه توصیف خواهند کرد. جالب است بدانید شهر رشت با نام شهر خلاق غذا شناخته می شود. با ما همراه باشید تا با خوشمزه ترین غذاهای شمالی در دسته بندی های مختلف آشنا شوید.

برای پختن و جا افتادت این غذای اصبل گیلانی چند ساعت زمان لازم است. ماهی سرشار از خاصیت است و طعمش هم با شیوه های پخت مختلف طرفداران بسیاری دارد. همین باعث شده که از شمال تا جنوب، غذاهای متنوعی با آن پخته شود و محبوب سفره های ایرانی باشد.

شما می توانید در آخر پخت، روی واویشکا یک یا دو عدد تخم مرغ بشکنید و اجازه دهید تا تخم مرغ ها سفت شوند و خودشان را بگیرند. طرز تهیهواویشکا با دل و جگر مرغ یا گوسفند یا گوساله هم به همین ترتیب است. یک نوع کوکو گردوی شیرین نیز وجود دارد که باآرد برنج، گردوی چرخ شده، وانیل، دارچین، گل محمدی پودر شده، بیکینگ پودر، شکر، آب و زعفران درست می شود. اگر بادمجان های شما دارای پوست نازک هستند، می توانید آن ها را با پوست خرد کنید. شامی ها را پس از سرخ شدن روی دستمال مخصوص آشپزخانه یا کاغذ روغنی بگذارید تا روغن اضافه آن ها کشیده شود.